Leon Štukelj, najuspješniji Jugosloven ikada

0
37
Foto: Wikimedia Commons

Legendarni Leon Štukelj bio je najuspješniji jugoslovenski reprezentativac na Olimpijskim igrama sa šest osvojenih medalja.

Gimnastikom je počeo da se bavi veoma rano, zahvaljujući jačanju Sokolskog pokreta u Sloveniji, a već na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1922. godine, pokazao je svoj gimnastički talenat osvojivši sedmo mjesto, iako se u to vrijeme, kao i ostali članovi Sokola, bavio i drugim sportovima. Leon Štukelj je bio i odličan atletičar i plivač.

Na olimpijskoj sceni debitovao je u Parizu 1924. godine. Tada već potpuno posvećen gimnastici, osvojio je dvije zlatne medalje, a do kraja olimpijske karijere osvojio je još jednu zlatnu i dvije bronzane (Amsterdam 1928) i jednu srebrnu (Berlin 1936).

Leon Štukelj je od 1927. godine živio u Mariboru, radio je kao sudija, a svakodnevne vježbe donijele su mu dug životni vijek.

Na Igrama u Atlanti 1996. godine, kao najstariji živi osvajač olimpijske medalje, bio je specijalni gost na svečanom otvaranju, a njegov stoti rođendan u Sloveniji je obilježen kao nacionalni praznik.