Legendarni jugoslovenski skijaš bankrotirao, mora da proda kuću

0
44
Foto: Printscreen/You tube

Bivši slovenački i jugoslovenski skijaš Bojan Križaj nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji.

Legenda jugoslovenskog skijanja i sporta je bankrotirala i primoran je da proda kuću kako bi izmirio dugovanja.

Križaj je dužan čak 1,7 miliona eura te je sud odlučio da mora da proda kuću od 711 kvadrata koja se nalazi u gradu Tržiču blizu granice sa Austrijom, prenijeli su regionalni mediji.

Križajevo luksuzno imanje sadrži bazen, teniski teren i još nekoliko zabavnih sadržaja, a početna cijena kuće biće milion eura. Prije toga Slovenac je svoj dom iznajmljivao za 9.500 eura mjesečno.

Čovjek koji je ostao zapamćen kao jedan od najboljih skijaša u tehničkim disciplinama u 80-im godinama, gdje je ostvario osam pobjeda u Svjetskom kupu, nakon karijere se bavio privatnim biznisom, ali nije bio baš uspješan.

Bio je distributer austrijskog piva, radio je i kao savjetnik za skijaške proizvode “Elan”, a uspješan nije bio ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra, kao ni fabrikom “Sortitus” u Hrvatskoj.

Tokom karijere Križaj je osvojio i srebrenu medalju u slalomu na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Šladmingu 1982. godine, a njegova najuspješnija sezona u Svjetskom kupu bila je 1986/87, kada je osvojio Mali kristalni globus u slalomu.

Križaj je 1984. godine u ime svih sportista položio zakletvu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.