KSCG ugostio generalnog sekretara FIBA Andreasa Zaglisa

0
21
Foto: KSCG

Košarkaški savez Crne Gore stabilan je partner FIBA i u Crnoj Gori ima veliki broj talenata koje treba do kraja podržati poručio je generalni sekretar FIBA Andreas Zaglis tokom posjete našem savezu.

Zaglis je bio gost KSCG tokom pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a stigao je na poziv predsjednika naše kuće košarke Nikole Pekovića.

“Prije svega od prvog momenta sam osjetio se dobrodošlim. Stigao sam na poziv novoizabranog predsjednika saveza Pekovića i ovo nije naravno nešto novo jer smo imali sjajnu saradnju sa Košarkaškim savezom Crne Gore i sa bivšim predsjednicima Đukanovićem i Barovićem. Srećan sam što sam mogao da prihvatim poziv i iskoristim ove pretkvalifikacije da dođem,” kazao je Zaglis.

Naš savez je dobio organizaciju i “balona” prektvalifikacija, što je pravi pokazatelj da je na pravi način ugostio selekcije tokom prethodnih kvalifikacija za Eurobasket.

Foto: KSCG

“Moram reći da svi izvještaji koje dobijamo, takođe i ono što sam vidio u dvorani potpuno odgovaraju protokolu. Naravno oni su usklađeni sa svim propisima u zemlji. Takođe dobili smo odlične informacije i od gostujućih timova što je izuzetno važno za nas. Sve je to vrlo vrlo pozitivno. Za FIBA su uvijek prioritet igrači i uslovi za njih. U Crnoj Gori dobijaju sjajne uslove i logistiku, takođe tu je i nova dvorana koja je u savršenom stanju,” istakao je Zaglis.

Prvi operativac svjetske košarke oduševljen je rezultatima naših reprezentacija. FIBA će uraditi sve da pomogne razvoju košarke, radu sa mladima.

“Vjerujem da federacija Crne Gore pokazala da je sposobna da identifikuje talenat gdje god da ga ima širom vaše lijepe zemlje, u Podgorici, Baru ili nekom drugom dijelu. Važno je da identifikujemo i njegujemo talente kako bi postali profesionalci i igrali za seniorske reprezentacije”, kazao je Zaglis i sjetio se Svjetskog prvenstva 2019.

“Dok smo bili u Kini, jedna od glavnih tema Svjetskog prvenstva kod domaćina je bilo to što imaju tu Crnu Goru najmanju zemlju po broju stanovnika koja se kvalifikovala. Naravno da smo iznenađeni rezultatima, ali u pozitivnom smislu, jer ovdje imamo dugačku tradiciju košarke, mnogi veliki igrači, uključujući i predsjednika federacije, počeli su ovdje i igrali za nacionalni tim i klubove u Evropi, NBA odnedavno i Aziji. Nema sumnje za nas da ovdje imamo ogroman talenat uprkos malom broju stanovnika i o tome pričamo sa savezom, kako da budemo sigurni da će taj potencijal biti maksimalno iskorišćen u korist KSCG-a i Crne Gore”.

Foto: KSCG

U našem savezu su zadovoljni što su dobili mogućnost da ugoste Zaglisa i dobiju instrukcije kako dodatno da poprave uslove za razvoj košarke uz saradnju i pomoć FIBA.

“To je bila jednodnevna posjeta tako da nije bilo prostora za neke šire aktivnosti, ali mogu reći da smo iskoristili svaki sat tog boravka. Napravili smo dva radna sastanka i u okviru posjete gospodin Zaglis je bio naš gost na utakmici protiv Islanda koju smo dobili košem u posljednjoj sekundi, tako da je nekako i izabrao utakmicu koja je bila najzanimljivija za gledanje. Osim gospodina Zaglisa je u posjeti bio i Zoran Radović koji je više puta pokazao naklonost prema KSCG i to je osoba na koju možemo da oslonimo tokom narednih projekata koje planiramo da radimo sa FIBA-om. FIBA na stolu ima puno projekata koji su interesantni u različitom smislu. Ono što je važno i za to smo dobili instrukcije je da odaberemo stvari koje su adekvatne nekim karakteristikama koje crnogorska košarka i KSCG imaju. Oni su nam dali instrukcije u kom pravcu da idemo. Tako da sad ostaje dosta našeg rada, da vidimo šta sve tu imamo i da adekvatno apliciramo za projekte koje imamo na raspolaganju,” istakao je generalni sekretar KSCG Darko Ivanović.

Zaglis i Radović su tokom boravka u Podgorici posjetili i prostorije Košarkaškog saveza Crne Gore.

Generalni sekretar KSCG uručio im je Zahvalnice za pomoć u razvoju košarke.