Ko zna, zna: Ovako je Vaza žario i palio planetom (VIDEO)

0
42
Foto: UEFA.com

Prije dva dana Vejn Runi je odlučio da okači kopačke o klin i kaže zbogom najvažnijoj sporednoj stvari na planeti i to u momentu kada je njegova karijera zaista ulazila u smiraj.

Čini se da nije mogao izabrati bolji momenat da ode, a koliku prazninu ostavlja, to ćemo tek da vidimo. Popularni Vaza bio je jedan od najboljih izdanaka engleskog fudbala ikada, a kada to kažemo, onda treba znati da je Engleska kolijevka fudbala i da je dala veliki broj majstora ove igre.

Gdje god se pojavio, ovaj plavokosi momak, pomalo nekaraktersitičnog izgleda za jednog sportistu, ostavio je neizbrisiv trag. U toj okrugloj glavi, malo opuštenijem stomaku i punim nogama, postojala je jedan specifična harizma na koju su padali svi. Prvo navijači Evertona, kada je kao klinac trčao na “Gudisonu”, a najviše simpatizeri Mančester junajteda koje je dovodio u ekstazu.

Upravo će “Old Traford” biti mjesto po kome će se ljubitelji fudbala najviše sjećati izdanja ovog momka. Početak 21. vijeka bio je u znaku njegovih majstorija na Teatru snova. Junajted je tada bio kao kaznena ekspedicija. Predvođeni Aleksom Fergusonom, “Đavoli” su gazili sve redom, a umjesto riječi, opisa i metafore, iza Runija su ostala samo remek djela u kojima svi možemo uživati narednih minuta.

Igrao je Vaza lopte i preko bare, tačnije u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je nekoliko puta davao takve golove, da je američka publika, koja nije navikla na majstore takvog kalibra, često bila u zagrljaju sa samim fudbalerom koji je golove proslavljao onako kako voli svaki istinski ljubitelj bubamare. Di Si Junajted je imao čast da bude klub u kome je Vaza igrao.

Pet puta šampion Engleske sa Junajtedom, jednom šampion Evrope sa “Đavolima”, a onda i bezbroj utakmica za reprezentaciju. Runi je za “Gordi Albion” odigrao 120 utakmica i postigao 53 gola, najviše u istoriji te selekcije.

Sada kada je igračkoj karijeri došao kraj, Runi je odlučio da se okuša u trenerskom poslu i povede Derbi Kaunti. Ako upola bude uspješan kao igrač, njegova karijera menadžera biće upamćena zauvijek.