Kasijus Klej

0
45

Jedan od najvećih sportista XX vijeka, Kasijus Klej, osvojio je zlatnu medalju u Rimu kao osamnaestogodišnjak.

Dotle je već iza sebe imao 108 mečeva i 100 pobjeda. U glavnom gradu Italije nije imao ravnopravnog protivnika, a u finalnoj borbi je, bez velikih problema, pobijedio najboljeg evropskog bokseratog doba u poluteškoj kategoriji i četvorostrukog prvaka Evrope, Poljaka Zbignjeva Pjatšikovskog. Iste godine prelazi u profesionalne boksere.

Javnost je često iritirao kontroverznim izjavama u medijima. Već sa 22 godine, 25. februara 1964. godine, Kasijus Klej pobjeđuje dotadašnjeg svjetskog šampiona Sonija Listona i postaje novi svjetski šampion. Sledećih godina, na vrhuncu karijere, brani titulu devet puta. Bili su to najsjajniji trenuci njegove blistave karijere koja će trajati sve do odbijanja da ode u rat u Vijetnam, kada mu je oduzeta bokserska dozvola. Osuđen je na pet godina zatvora, a pušten je nakon tri godine izdržane kazne.

Ime Muhamed Ali uzeo je nakon primanja islama 1964. godine, što je izazvalo antipatije kod većeg dijela američke populacije. Boksu se vratio 1971. godine. Imao je nekoliko sjajnih mečeva protiv Džoa Frejzera, Džordža Formana i Leona Spinksa. Vraćao je i gubio titule ali više nikada nije bio neprikosnoven u bokserskom ringu.