Karate klub Onogošt: Tradicija uspjeha duga tri decenije

0
419
Foto: KK Onogošt

Karate klub Onogošt, gotovo tri decenije sa uspjehom obitava na tatamijima i daje odličan primjer kako se istrajnošću i radom mogu postizati veliki rezultati.

Onogošt je klub koji svojim postignućima, predstavlja pravog reprezenta, ne samo karatea, već sporta uopšte u Nikšiću i Crnoj Gori. Takmičari nikšićkog kluba gaje tradiciju uspješnih nastupa, kako na državnim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Dugačak je spisak onih koji su osvajali medalje na svjetskim, evropskim, mediteranskim i balkanskim prvenstvima, a državna odličja su odavno prestali da broje u ovom klubu. Ozbiljnost i kvalitet se potvrđivao i kroz individualna priznanja, jer su članovi kluba već dugi niz godina u najužoj konkurenciji za izbor sportiste grada, a aktuelni najbolji sportista Nikšića je Predrag Smolović, Dragoljub Fatić je najbolji trener, a Onogošt je najbolji klub.

U konkurenciji kolega koji se bave mnogo popularnijim sportovima, dvadeset puta su članovi Onogošta birani među najbolje sportiste Nikšića, a četiri puta su takmičari ovoga kluba birani za najbolje sportiste grada, Dragoljub Fatić je čak pet puta izabran za najboljeg trenera u gradu pod Trebjesom, a KK Onogošt  je u dva navrata bio najbolji sportski klub, dok je Danilo Lučić, u svojim najboljim sezonama 2010. i 2011, izabran za najboljeg karatistu Crne Gore, a Predrag Smolović je aktuelni najbolji mladi karatista Crne Gore.

Najveći rezultat kluba ostvario je Nikola Malović. On je osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu koje je održano u Španiji 2018. Nikola je izabran iste te godine i za najboljeg sportistu grada. Danilo Lučić je na Svjetskom prvenstvu u Maleziji 2010. godine osvojio prvo mjesto, Danilo Lučić, Filip Vujadinović, Simo Lučić,su osvajači Evropski medalja u kadetskoj , juniorskoj i konkurencije mladih seniora. Medaljama sa Evropskih i Svjetskih univerzitetetskih prvenstva su se okitili, Danilo i Simo Lučik. Ovo su samo najsjajnija odličja kluba, a trebalo bi nam dosta vremena i prostora da ih sve nabrojimo.

Za 30 godina rada kroz školu i takmičarski pogon prošlo je preko 4.000 pionira, kadeta, juniora i seniora. Zahvaljujući svim članovima, njihovom entuzijazmu, ljubavi prema karateu i sportu, klub se razvijao i napredovao u svim svojim segmentima pune dvije i po decenije. Svojim rezultatima, kako organizacionim, tako i takmičarskim, potvrdio je da se u njemu radi veoma sistematski, pedagoški, stručno, sa svim kategorijama, što pokazuju i rezultati.

Iskorak u organizacionom smislu je napravljen 2005. godine, kada je klub renovirao prostor od 180 kvadratnih metara u Sportskom centru i na taj način stvorio kvalitetnije uslove za rad. Danas sa preko 80 članova rade treneri Milenko Mršić i Dragoljub Fatić, koji stvaraju nove šampione. Malović Nikola, Smolović Predrag, Žižić Ivan, Španjević Dalibor, Božić Kristijan, Tanović Matija, Stevović Balša, Tanović Tijana, Stevović Balša, Jaramaz Martin, Dedijer Sofija, Mijušković Jovana, Mijušković Jelena i Igor, Vučković Sofija, Vlahović Helena,Vulanović David, Suđžum Luka, Pižurica Igor, Njunjić Lenka,Kuzman Mina, Delić, Asja, Delić Drago, predstavljaju okosnicu kluba takmičeći se na svim meridijanima, reprezentujući i grad, i državu iz koje dolaze.

 Treba istaći i da je predsjednik kluba Vladimir Mrvaljević jedan od pionira karate sporta u Crnoj Gori. On je kroz svoj stručni angažman uvijek pomagao razvoju karate sporta, a pored funkcije predsjednika kluba, bio je trener Karate kluba Nikšić, kao i funkcioner i predsjednik Karate saveza Crne Gore.