Kako se nagrađivala hrabrost u Mančester junajtedu

0
61

Mnogo zanimljivih stvari dešava se “iza scene” i kada je fudbal u pitanju, a jedna od njih se dogodila i u engleskom velikanu, Mančester junajtedu.

Neobičnu priču iz svlačionice ispričao je nekadašnji defanzivac “Crvenih đavola” Roj Kin, a u glavnoj ulozi je bio harizmatični Francuz i bivši fudbaler ovog kluba Erik Kantona.

“Svake godine od kluba smo dobijali ček od 800 funti za slikavanje i video priloge koje smo snimali za klupski kanal. Većina nas je odlično zarađivala i tih 800 funti nam nisu predstavljali veliki novac pa smo jedne godine odlučili napraviti loto u svlačionici. Stavili smo sve čekove u šešir i izvlačili ih jedan po jedan. Onaj čije bi ime bilo posljednje izvučeno dobio bi sav novac. Skoro svi smo stavili čekove u šešir osim nekoliko mladih igrača, mislim da su to bili Bekam i braća Nevil. Bili su mladi i nisu imali puno novca pa nisu htjeli da i to malo izgube. Međutim, Skols i Niki Bat su odlučili učestvovati. Na kraju izvlačenja, Érik Kantona je pobijedio i osvojio oko 16.000 funti. Sjutradan je unovčio čekove i došao na trening sa 16.000 funti u kešu. Pozvao je momke, podijelio pare na dva dijela i dao ih Skolsu i Batu, zbog toga, kako je rekao, što su jedini imali m**a učestvovati iako tada nisu mogli to sebi priuštiti. I tako su dva mlada momka otišla kući sa po 8.000 funti. Pomislio sam, kakav gest. To vjerojatno niko drugi ne bi učinio”, ispričao je Kin.