Kadu i Savio, prva asocijacija na strance u crnogorskom fudbalu

0
210
Foto: Politika.rs/L.Delić

Prva crnogorska fudbalska liga ne može se pohvaliti velikim brojem kvalitetnih fudbalera iz inostranstva, ali svakako, ima primjera koji su se izdvojili i ostali u sjećanju navijačima.

Još daleke 2007. godine Zeta je u svoje redove dovela Karlosa Eduarda de Fiorija Mendeša, poznatijeg kao Kadu, ali i njegovog zemljaka, takođe Brazilca, Savija Oliveiru do Valea.

Tada rukovodstvo Zete nije ni slutilo da će ta dva imena ostati duboko urezana u sjećanjima navijača sa ovdašnjih prostora, a smijemo se usuditi da kažemo da su to vjerovatno i dva najbolja stranca u istoriji Prve crnogorske lige.

Naročito se to može reći za Kadua koji je 51 put nosio dres tima iz Golubovaca i za to vrijeme postigao 15 golova. Kadu je bio odličan tehničar, baš onako brazilski znao je da razgali publiku po crnogorskim terenima i odmah se vidjelo da je njegov kvalitet nadrastao našu ligu.

Dobre partije pružao je i njegov zemljak Savio koji je za Zetu odigrao približan broj mečeva i postigao šest golova.

Njihove dobre partije u našoj ligi nijesu ostale nezapažene klubovima iz regiona i Evrope, a Crvena zvezda je u junu 2009. godine uspjela da Zetin tandem nagovori da potpiše za klub iz ulice Ljutice Bogdana.

Tadašnji sportski direktor Zvezde Ivan Adžić predstavio ih je kao dobre igrače i kazao da će biti značajna pojačanja u borbi za titulu. Crveno-bijeli se nijesu domogli titule jer je tih godina Partizan bio nadmoćan, ali je ovaj dvojac dobio šansu, a čini se da je Kadu iskoristio na pravi način.

Savio je u Zvezdi proveo dvije godine i na 37 mečeva postigao četiri gola za srpski klub.

Sa druge strane, Kadu se u Beogradu zadržao mnogo duže, sve do 2013. odigravši 80 utakmica za Zvezdu uz odličan učinak od 21 postignutog gola. Kadu je tih sušnih godina za Zvezdu bio i jedan od najboljih igrača beogradskog tima. Navijači posebno pamte 142. vječiti derbi protiv Partizana kada je Brazilac svojim hicem srušio crno-bijele u poslednjim trenucima meča.

Kadu je karijeru okončao 2019. godine igrajući za Balzan sa Malte, a posle Zvezde nastupao je još za Šerif iz Tiraspolja i Aka Ahi Ačej iz Libana.

Što se tiče Savija, on je posle Zvezde igrao za Čangčun, Aviedu i Esportivo, a karijeru je okončao 2017. godine u rodnom Brazilu.