Jelena Dubljević za Indirekt: Realna odluka, ali nimalo laka

0
90
Dubljević, Foto: FIBA

Kada se spomene ženska košarka u Crnoj Gori za većinu poznavaoca ovog sporta prva asocijacija je – Jelena Dubljević. 34-godišnja Nikšićanka čitav svoj život posvetila je košarci.

Jelena košarku profesionalno igra preko 23 godine i odlučila je da kaže zbogom reprezentativnoj selekciji.

Bogata karijera

Jelena Dubljević karijeru počinje u timu Budućnosti za koji igra do 2006. Put je iz glavnog grada Crne Gore vodi ka španskoj Godelji, gdje nastupa za Ros Kazares, a onda i Rivas do 2010. Iz Španije odlazi u Francusku gdje je nastupala za Tarb Žesp Bigor. Vraća se ponovo u Rivas 2011, a nakon toga odlazi za Rusiju gdje u Orenburgu 2012. oblači dres Nadežde Orenburga. Iz Rusije dolazi u Tursku, istanbulski Galatasaraj. Životni i karijerni put odvode je 2016. godine u Los Anđeles, gdje igra za L.A. Sparkse.

Vraća se u Tursku, ovoga puta u Kajzeri, gdje nastupa za AGU Spor, a 2017. slijedi povratak u Galatasaraj. Godine 2018. odlazi u Kinu gdje do 2020. igra u dresu Šangaj Sordfiša. Dubljević jetrenutno košarkašica turskog Elaziga.

Najsjajniji momenat karijere i kruna napornog rada stigla je prvo preko okeana- kada je osvojila šampionski prsten u ženskoj NBA lige sa Los Anđeles Sparksima. Godinu ipo dana kasnije sa Galatasarajem osvojila je trofej u FIBA Evrokupu.

Dubljević je u razgovoru za Indirekt otkrila da nije bilo lako reći kraj nacionalnom timu, ali da je to bila realna odluka.

“Neke odluke se moraju donijeti i koliko god da se spremaš za njih nikad ne budu lake. Naročito kada je u pitanju reprezentacija, to je drugačije od kluba. Nije bilo lako, ali treba biti pošten prema sebi i saigračicama, ali i djevojkama koje tek trebaju da dobiju šansu- sami ostanak bi bio uzimanje mjesta nekoj mlađoj koja tek treba da se dokaže, zato treba znati kad je kraj. Imam ozbiljne godine i osjetila sam da je došlo vrijeme da se oprostim sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. To je bila realna odluka, ali svakako nimalo laka.”, iskrena je Jelena na početku našeg razgovora.

Kao kapitenka sa juniorskim reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2005. i zlatnu medalju na kadetskom Evropskom prvenstvu 2003. godine.

Sa kapitenskom trakom nastavila je da  predvodikasnije inastupe za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Najbolji plasman ostvarile su 2011. godine osvajanjem šestog mjesta na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

San svakog sportiste je dres nacionalonog tima. Naša sagovornica kaže da to nije kliše priča, a dres sa nacionalnim grbom uvijek je bila iskrena želja koja budi najčistije emocije.

“Ovo nije kliše priča, od kad igram košarkuza meni je reprezentacija uvijek bila san, a vjerujem i svakog sportiste. Prvo sam bila kapitenka Srbije i Crne Gore, kasnije i Crne Gore i mislim da su to najljepše godine. Koliko god ti u klubu igraš i postoji emocija, od kluba živiš, to je tvoj posao. Dok je reprezentacija bila nešto totalno drugačije, čistije. Iskrena želja i čast da imaš mogućnost da braniš boje svoje države.”

Sjajna Nikšićanka imabogato iskustvo i košarkaško znanje, pa ne čudi što ovih dana Jelena dobija nezaobilazno pitanje – da li će u budućnosti nastaviti da bude prisutna u crnogorskoj košarci?

“To je moja želja i svi koji me poznaju znaju da je košarka moj život. Mislim da bi bilo sebično ako mogu da ne budem u košarci i dalje i ne pomognem mlađim generacijama koje tek dolaze. Poslije velikog iskustva u inostranstvu, mislim da bih mogla da pomognem”,istakla je Dubljević.

Iz svake države gdje je bila, nosi lijepe uspomene. Ameriku je označila kao krunu i vrhunac svoje karijere, dok je Šangaj oblikovao u osobu kakva je danas.

“Amerika je posebna, ona se rijetko kome dešava, tamo sam doživjela vrhunac svoje karijere. Osvajanje NBA prstena, je bio najsjajniji momenat, kruna svega. Ne bih mogla da izdvojim nijednu državu jer svuda je bilo lijepo na svoj način. Iz svake sam otišla sa bogatim iskustvom”, rekla je Jelena i dodala:

“U Šangaju je bilo sjajno,veliko iskustvo.Pored toga što je bilo teško zbog načina života, jezičke barijere, niko ne priča engleski jezik, do toga da si jedini si stranac u ekipi. Ali Šangaj je mene oblikovao u osobu koju sam danas. Da nije bilo Kine, pitanje je da li bih  danas razmišljala ovako.”

“Možda je ovo posljednja sezona”

Jelena će u periodu koji slijedi nastaviti sa klupskim obavezama prema turskom Elazigu.

“Nastavljam sa klupskim obavezama, dometi kluba biće sigurno da igramo play off, među prvih 4 ili 6 ekipa, u ovom momentu meni je to sasvim dovoljno zbog godina, hoću da vidim gdje sam ja trenutno.

To su planovi, možda je ovo posljednja sezona u karijeri,nijesam još donijela zvaničnu odluku. Ostavila sam sebi prostora. Fizički sigurno mogu još nekolike godine, ali je možda došlo do određenog zasićenja poslije 23 godine profesinalnog bavljenja košarkom”, zaključila je iskusna košarkašica za Indirekt.me

Marija Stijepović