Grupa E: Favorizovani Španci, ostali spremni da iskoriste šansu

0
33
Foto: UEFA

Grupu E na Evropsko prvenstvu činiće selekcije Španije, Švedske, Poljske i Slovačke.

Nosioci grupe i favoriti su Španci koji su se tri puta do sada peli na krov Evrope. Prvi put je to bilo 1964. godine na drugom po redu Evropskom kupu, da bi potom dva puta zaredom, 2008. i 2012. bili najbolji, kada su se u međuvremenu okitili i titulom prvaka svijeta.

Ovoga puta ne važe za favorita samog turnira, ali svakako da se od “Crvene furije” uvijek očekuje da ide do samog kraja. Koliko je spremna da pruži ekipa Luisa Enrikea saznaćemo vrlo brzo.

Šveđani su prvi put igrali na prvenstvu Starog kontinenta 1992. godine, kada su bili debitanti. Ova skandinavska zemlja napravila je odličan rezultat u grupi. Sa Francuzima je izvučen remi, a potom su upisane pobjede protiv budućeg prvaka Evrope, ekipe Danske, kao i protiv Engleske, ali je u polufinalu zaustavljena od aktuelnog svjetskog šampiona, selekcije Njemačke.

Da taj rezultat nije bio slučajan, potvrđeno je dvije godine kasnije na Mundijalu u Sjedinjenim Državama, gdje su Šveđani osvojili treće mjesto, iza Brazila i Italije.

Poljake će predvoditi i ovoga puta razboriti Levandovski, a ova zemlja već na nekoliko uzastopnih takmičenja pokušava da napravi veći rezultat. Možda je došao trenutak i da to konačno uradi.

Slovaci takođe imaju sličan kontinuitet učešća na velikim takmičenjima u posljednje vrijeme. Veliki rezultat nemaju, naročito na Evropskim prvenstvima. Plasman u narednu rundu smatraju uspjehom, a koliko će biti njihovi dometi zavisiće od mnogi faktora.

Raspored mečeva u grupi:

1.kolo

Poljska – Slovačka 18.00 (Novi zenit stadion, Sankt Peterburg, 14. jun)

Španija – Švedska 21.00 (La Kartuha, Sevilja, 14. jun)

2.kolo

Švedska – Slovačka 15.00 (Novi zenit stadion, Sankt Peterburg, 18. jun)

Španija – Poljska 21.00 (La Kartuha, Sevilja, 19. jun)

3.kolo

Slovačka – Španija 18.00 (La Kartuha, Sevilja, 23. jun)

Švedska – Poljska 18.00 (Novi zenit stadion, Sankt Peterburg, 23. jun)