Grupa D: Čeka nas okršaj Engleske i Hrvatske, tu su Česi i Škoti

0
34
Foto: Twitter

Grupa D na Evropskom fudbalskom prvenstvu vjerovatno je i najjača i najneizvjesnija grupa.

Zajedno će se za prolazak u nokaut fazu boriti Englezi, Hrvati, Škoti i Česi i gledajući snage tih selekcija, čekaju nas zaista neizvjesni okršaji, naročito kada je u pitanju okršaj između Engleza i Hrvata.

Englezima će ovo biti 10. učešće na Euru. Najveći uspjeh do sada ostvarili su 1968. godine kada su bili treći, a na prethodnom Euru u Francuskoj 2016. godine stigli su do polufinala.

“Gordi Albion” svakako je najjača reprezentacija u ovoj grupi i selektor Geret Sautgejt ima na raspolaganju mnoštvo odličnih igrača među kojima su Hari Kejn, Mejson Maunt, Tami Abraham…

Uz Engleze, čini se da su Hrvati najbliži prolasku u nokaut fazu. Od samo stalnosti 1992. godine Hrvati su do sada propustili samo jedno prvenstvo i to ono 2000. godine. Najveći uspjesi do sada na Euru su im četvrtfinala 1996. i 2008. godine.

“Vatreni” u svom timu imaju odličen pojedince i vjerovatno su konkurenti i za prvu poziciju. Tu su Luka Modrić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, igrači svjetskog kalibra, sposobni da naprave veliki rezultat.

Velika očekivanja od svoje reprezentacije imaju i Škoti kojima je ovo treće učešće na Euru, a tu su bili još i 1992. i 1996. godine. Škotska do sada nikada nije prošla grupnu fazu, pa će im to biti najveći cilj.

Prva imena selekcije su Rajan Kristi iz Seltika, Alan Mekgregor iz Rendžersa i Endru Robertson iz Liverpula.

Česi, četvrta reprezentacija u grupi i po snazi vjerovatno u rangu Škotske. Ćesima će ovo biti sedmi nastup na EP i od samostalnosti, nijesu propustili nijedno Evropsko prvenstvo. Najveći uspjeh do sada im je polufinale 2004. godine.

U reprezentaciji imaju nekoliko iskusnih igrača, a izdvajaju se Lukaš Masopust, Vladimir Koufal i Patrik Šik.

Raspored mečeva u grupi:

1.kolo

Engleska – Hrvatska 15.00 (Vembli, 13. jun)

Škotska – Češka 15.00 (Hemden park, Glazgov, 14. jun)

2.kolo

Hrvatska – Češka 18.00 (Hemden park, Glazgov, 18. jun)

Engleska – Škotska 21.00 (Vembli, 18. jun)

3.kolo

Hrvatska – Škotska 21.00 (Hemden park, Glazgov 22. jun)

Češka – Engleska 21.00 (Vembli, 22. jun)