Godina koja je “jela” sport i sportiste

1
203
Foto: pixabay

Godina 2020. je iza nas. Sa njom smo iza sebe trebali da ostavimo i najveći sportski događaj – Olimpijske igre. Redovni četvorogodišnji ciklus propisivao je da i Evropsko prvenstvo u fudbalu bude odigrano ljetos i to u izmijenjenom formatu, u 12 država, ali je i ovo veliko takmičenje pomjereno za neke ljepše i bolje dane. Korona virus je učinio svoje i dobro uzdrmao sportsku pozornicu, tako da je veliki broj takmičenja prekinut ili odložen, a tribine su ostale prazne.

Život je već sa početkom proljeća ušao u vanredne tokove, a sportisti su bili u prvom redu da odgovore tom izazovu, pa su se snalazili na svaki način da održe formu. Slali su i poruke da se ostane kućama, a najbolje oni znaju koliko je njima bilo teško pomiriti se sa činjenicom da od borbe za medalje nema ništa ili će, i ako je bude, biti pred praznim gledalištem.

Muk na stadionima i u dvoranama je bio sve glasniji. Gubili smo svi, pa i sport, a najveći gubitnik bio je njegovo veličanstvo – navijač, čija stolica je ostala prazna.

Korona je značajno promijenila tok stvari, ali ćemo godinu za nama pamtiti i po odlasku nekoliko velikih sportskih imena. Svijet je 26. januara bio šokiran, kada je javljeno da je nakon helikopterske nesreće život izgubio Kobi Brajant, ikona američke i svjetske košarke. 2020. godina biće upamćena i odlaskom Radomira Antića, jednog od najvećih trenera sa ovih prostora. Italija je plakala za svojom legendom Paolom Rosijem, dok je cijela planeta žalila za Dijegom Armandom Maradonom, po mnogima najboljim fudbalerom svih vremena.

Navikavali smo se i na nepodnošljivu “promaju”  na sportskim borilištima, do sada nezabilježenu. Sa njom ulazimo i u novu 2021. godinu, ali i sa nadom da će svijet uspjeti da pobijedi pošast zvanu Covid19 i da će tribine ponovo dobiti svoj smisao i da će u dogledno vrijeme biti pune.

Najbolji trener svijeta, Jirgen Klop, obećao je žurku u čast titule koju je Liverpul osvojio nakon 30 godina. Čekaju je sa nestrpljenjem i oni koji se nisu radovali trofeju “Redsa”, jer će značiti konačnu pobjedu nad korona virusom, a onda će i cijela planeta zapjevati sportu u jedan glas “You’ll never walk alone”

Neka je srećna svima Nova 2021. godina, pa da se uskoro vidimo na tribinama!

1 KOMENTAR

Komentarisanje je zatvoreno.