Glas koji ovog ljeta najbolje dočarava utakmice Eura: Mikijevo prvo veliko takmičenje sa komentatorske pozicije

0
331
Foto: Privatna arhiva

Vjerovatno nijedna utakmica ne bi bila toliko zanimljiva ni atraktivna za praćenje da nije komentatorovog glasa koji tokom cijelog trajanja meča dočarava utiske i prenosi svaki iole zanimljiv momenat sa sportskog borilišta i približava ga publici.

A, glas komentatora je itekako važan za svakog ljubitelja sporta, pa zato ih i pamtimo, rado se sjećamo prošlih vremena i njihovi glasovi u nama bude nostalgiju, ali i obraduju svakog gledaoca koji, reklo bi se, uvijek imaju svog omiljenog sportskog spikera.

Ovog vrelog ljeta ljubitelji fudbala u našoj zemlji prikovani su za male ekrane gdje prate utakmice Evropskog šampionata. Uz već prepoznatljivi glas Milutina Grgura, polako se kristališe još jedno, novo, komentatorsko ime – Milosav Miki Milatović. Ne sumnjamo da su ljubitelji fudbala prethodnih dana upamtili njegovo ime, a još više glas i način na koji širokom auditorijumu prenosi ono što se zbiva na Euru.

Miki je u razgovoru za naš portal kazao da se njegova želja za učešćem u sportskim prenosima javila još u djetinjstvu.

“Na ovaj poziv odlučio sam se nakon što sam tokom cijelog odrastanja pratio sport, ali i aktivno trenirao košarku. Nažalost, nijesam bio dovoljno dobar da pređem u profesionalce, pa sam odlučio da kroz ovaj vid ostanem u sportu, a i privuklo me komentarisanje utakmica koje sam pratio na tv ekranima. Na mene je poseban utisak ostavio Marv Albert, komentator NBA TV koji je, eto, zanimljivo, prije par dana otišao u penziju”, kazao je naš kolega sa televizije Nova M.

Miki nam je opisao i kako izgleda dobra priprema za prenos neke utakmice i na šta sve komentator mora da bude spreman.

“Pripreme za jedan od prenosa, ukoliko želite da vam ne promakne ništa, ali i da saopštite nešto slušaocima, interesantne su i zahtjevne. Nije dovoljno samo poznavati sport, morate tragati za informacijama i biti spremni na nepredviđene situacije. Pripremiti dodatne informacije u slučaju nekog prekida, provjeriti izvore kako ne bi saopštili nešto što nije istina. Sve to naravno prenijeti slušaocima na pravi način i uklopiti u jednu cjelinu”, objašnjava Milatović.

Miki je opisao i kako je proteklo njegovo prvo komentarisanje nekog meča.

“Moje vatreno krštenje bilo je na utakmici Eurokupa iz sportskog centra “Morača” i moram priznati da je bilo treme, ali uz pomoć kolega, prije svega Milutina Grgura, koji je godinama u tom poslu, sve je prošlo ok. Kasnije kako sam radio više prenosa rutina je došla sama od sebe i potom se prenijela i na fudbalske prenose tako da sam lično zadovoljan. Osjećaj je naravno lijep. Sama činjenica da radite ono šta volite i da u tome uživate je sjajna stvar. Želja mi je da se još više usavršim i da odgovorim na zahtjeve slušalaca”, rekao je naš sagovornik.

Na kraju, Miki je prokomentarisao i finale Evropskog šampionata koje se igra u nedjelju, a u kome će snage odmjeriti Engleska i Italija.

“Ovo je zaista jedno uzbudljivo prvenstvo na kojem smo vidjeli mnogo iznenađenja. Vidimo da u samoj završnici nemamo ni poslednjeg šampiona Portugal, ali ni aktuelnog prvaka svijeta Francusku, ali ni druge velesile. U nedjelju će za pehar boriti Engleska i Italija, dvije selekcije koje su imale dosta sreće u polufinalu, posebno Englezi kod tog jedanaesterca koji je po mnogima neopravdano dosuđen. Vidjećemo, neće biti lako Italijanima da pred 60.000 navijača na Vembliju stignu do pehara. Ipak, čini mi se da imaju bolju hemiju u timu i da mogu pobijediti Englesku koja toliko godina čeka na titulu na velikim takmičenjima što je sa jedne strane i veliki pritisak”, zaključio je Milatović.

Ostaje samo da Mikiju poželimo što više sportskih prenosa i da dosegne uspjehe svog idola, a publici da uživa u njegovom glasu i komentarisanju mečeva.