Fudbalska revolucija Arsena Vengera: “Automatski ofsajd” na Mundijalu u Kataru

0
29
Foto: FIFA/Getty images

Legendarni trener Arsenala Arsen Venger najavio je uvođenje revoluciopnarnog sistema koji bi automatski davao signal sudijama kada se neki igrač nalazi u ofsajdu.

Francuski stručnjak trenutno je zaposlen u Fifinom tijelu za globalni razvoj fudbala i sada se zalaže za inovacije u ovoj igri koje bi pomogle sudijama.

“Mislim da će automatska nedozvoljena pozicija biti spremna za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Automatska znači da će pomoćni sudija odmah dobiti signal koji će mu reći da li se radi o nedozvoljenoj poziciji putem crvenog svijetla na njegovom satu”, otkrio je Venger i dodao:

“Poluautomatski sistem prvo šalje signal VAR-u, a VAR ga poslije proslijedi do pomoćnika. Ja se zalažem za automatski sistem koji će odmah poslati signal pomoćnom sudiji”.

Francuz je obrazložio da se trenutno troši puno vremena na provjeru spornih situacija.

“Trenutno imamo situaciju gdje igrači moraju napeto čekati kako bi saznali da li su bili u ofsajdu ili nijesu, a u prosjeku se čeka 70 sekundi, nekada čak i puno duže, u zavisnosti od situacije. Veoma je važno to promijeniti, jer se prekidaju brojna slavlja zbog rubnih situacija i zato vjerujem da bi ovo bio važan korak u fudbalu”.

Vidjećemo da li će ovaj sistem zaživjeti do novembra 2022. kada se održava Mudnijal u Kataru.