FSCG i UEFA razgovarali o osnivanju akademije

0
15
Foto: FSCG

Olivije Dolja, senior menadžer za razvoj omladinskog fudbala u Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA), boravio je prethodnih dana u posjeti Fudbalskom savezu Crne Gore.

Dolja već nekoliko godina prati razvoj rada sa mlađim kategorijama u Crnoj Gori, tako da dobro upoznat sa ovdašnjom situacijom. U jučerašnjem razgovoru sa čelnicima FSCG pomenuta je mogućnost osnivanja akademije, koja bi okupljalja najtalentovanije mlade fudbalere iz cijele države.

– U stalnoj sam vezi sa vašim Centrom za edukaciju trenera, kao i sa čelnicima FSCG. Pričamo o izazovima sa kojima se susrijeću kada je riječ o razvoju mladih igrača i zajednički pokušavamo da ga unaprijedimo. UEFA podržava sve nove i kvalitetne ideje. U tom smislu, razgovarali smo i o osnivanju akademije za najtalentovanije mlade igrače, što je komplikovan, ali i izuzetno važan projekat kada je riječ o razvoju omladinskog fudbala, kazao je Dolja.

Akademija bi, objašnjava Dolja, bila mjesto za sticanje fudbalskog znanja, ali i obrazovanja uopšte.

– Radi se o tome da bi Fudbalski savez okupio najtalentovanije igrače iz države, koji bi u toku radne sedmice trenirali zajedno, pod nadzorom trenera u akademiji. Za vikend bi se vraćali u svoje klubove i za njih igrali takmičarske mečeve. Na taj način bi gotovo svakodnevno imali priliku da treniraju u najboljim uslovima, sa najboljim igračima iz svog uzrasta. Uz to, u akademiji bi im bilo omogućeno i da se redovno školuju, kazao je Dolja i posebno istakao dvije starosne kategorije na koje treba obratiti posebnu pažnju.

– Mislim da je sada važno fokusirati se na U-15 i U16 selekcije. To su krucijalne godine za razvoj igrača, želimo da unaprijedimo rad sa tim generacijama. Fudbal konstantno evoluira, mijenja se. Očigledno je da je igra sada mnogo brža u odnosu na neko ranije vrijeme, da su igrači mnogo fizički jači. Zbog toga način treninga u mlađim kategorijama treba da bude što sličniji treninzima seniora, da postoji jak intenzitet svakodnevnih treninga i utakmica. Igrači od 14, 15 godina moraju u tom uzrastu osjetiti jaku konkurenciju na treninzima i utakmicama, moraju se nadmetati sa najboljima iz svog uzrasta, dodao je Dolja.

Dosadašnju saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore ocjenjuje kao uspješnu.

– Zadovoljan sam onim što zajednički radimo prethodnih godina. Ali, u ovakvim prijektima nikada ne možete biti u potpunosti zadovoljni jer uvijek morate sebi da postavljate nove ciljeve. A to nije lako uvijek i svuda postići. Želja nam je da svake godine podižemo nivo rada sa mladim igračima, objasnio je Dolja.

Imao je i poruku za sve one koji se bave ili žele da se bave treniranje mlađih kategorija u crnogorskim klubovima.

– Teško je upoređivati Crnu Goru sa nekim drugim državama, jer je uvijek previše različitosti, ne samo kada je fudbal u pitanju, već i način života, razmišljanja… Osnovno je omogućiti što bolje uslove za rad mladih igrača. Takođe, nije loše ugledati se na neke dobre primere iz inostranstva, ali istovremeno je važno sačuvati neku svoju posebnost. Organizacija kluba i postavljanje pravog sistema funkcionisanja je od ogromne važnosti, zaključio je Dolja.