Francuska 1984: Pobjeda domaćina, magični Mišel Platini

0
40
Mišel Platini u akciji

Domaćinstvo za sedmo Evropsko prvenstvo u fudbalu koje je održano 1984. godine dobila je Francuska, a kvalifikacije za taj šampionat zapamćene su kao jedne od najluđih.

Jugoslavija je tada u poslednjem kolu obezbijedila prolazak dalje pogotkom Ljubomira Radanovića u debeloj sudijskoj nadoknadi u Splitu i za bod preskočila Vels. Najveće razočarenje kvalifikacija bili su Italijani, aktuelni svjetski šampioni koji su završili četvrti u grupi sa samo jednom pobjedom.

Domaćini Francuzi bili su ujedno i najveći favoriti. Mišel Platini je tih godina bio najbolji igrač Starog kontinenta i to je i dokazao. “Trikolori” su prošli grupu (Danska 1:0, Belgija 5:0, Jugoslavija 3:2) uz šest golova Platinija.

U polufinalu su se našli i Portugalci, ali i Španci i Danska. Upravo su Francuzi bili rivali sa Portugalom, a njihov meč smatra se jednim od najboljih u istoriji EP.

Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a onda su Portugalci poveli u produžetku. U 114. minutu Rajmond Domenek donosi poravnanje 2:2, a onda Platini u 119. pogađa za 3:2 i prolazak u finale.

U drugom polufinalu Danska je pružila jak otpor Španiji i tek nakon jedanaesteraca izgubila.

Francuzi su u finalu pokazali da su u tom momentu bili ubjedljivo najbolja evropska selekcija. Španija je pobijeđena sa 2:0 i to golovima Platinija u 57. i Belonea u 90. minutu. To je “Trikolorima” bila prva titula evropskog šampiona.

Ujedno, Platini je postao nenadmašni rekorder po broju golova na završnom turniru, ukupno devet. Platini jer osvojio i tri Zlatne lopte u nizu (’82, ’83, ’84).