FIFA-i prijeti žestoka kazna zbog korišćenja spreja za sudije

0
40
Foto: wikipedia.org

Vrhovni sud pravde u Brazilu proglasio je krivim Krovnu kuću fudbala (FIFA) za kazneno djelo kršenja patenta, a oni koji pojedinačno budu proglašeni krivim, mogli bi biti osuđeni na čak četiri godine zatvora.

Naime, FIFA se tereti da je nezakonito stavila u upotrebu sprej kojim su sudije označavale udaljenost između lopte i živog zida, a stvarni izumitelji Pablo Silva i Hajne Aleman čekaju da brazilsko pravosuđe potvrdi iznos koji im FIFA mora nadoknaditi.

Marka navodi da kazna prijeti i predjedniku FIFA-e Đanniju Infantinu, a AS saznaje da je u Brazilu kazna za kršenje ovog zakona od jedne do četiri godine zatvora.

Silva i Aleman su istakli da su na kraju Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine imali dogovor s bivšim čelnicima FIFA-e za isplatu iznosa od 40 miliona eura, a sada se navodi da bi naknada koju bi Krovna kuća svjetskog fudbala mogla platiti pomenutom dvojcu mogla premašiti 100 miliona eura.

Prvobitni dogovor su, navodno, imali sa bivšim čelnicima FIFA-e Huliom Grondonom i Jozefom Blaterom.

Nakon prve optužbe prije Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine brazilski sudija je zabranio korišćenje ovog spreja, no FIFA je samo promijenila ime brenda koji proizvodi i na taj način pokušala izbjeći zabranu.