Euro 2016: Čudesni Island, uporni Vels i Portugal na tronu

0
20
Foto: Getty

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj po prvi put takmičile su se čak 24 reprezentacije, a najbolji na kraju je bio Portugal, koji je i aktuelni šampion Starog kontinenta evo već pet godina.

Ronaldo i ekipa nijesu uspjeli da iskoriste domaćinstvo 2004. godine i okite se titulom šampiona, kada su u finalu poraženi od Grčke, ali su 12 godina kasnije savladali upravo domaćina u meču za pehar i napokon svojoj zemlji donijeli jedan veliki trofej.

U toku takmičenja po grupama dosta favorita je opravdalo očekivanja i plasiralo se u osminu finala, fazu koja je igrana po prvu put u istoriji. Za najprijatnije iznenađenje pobrinuo se ipak island. Na startu su odigrali sa budućim šampionom neriješeno, kao i sa Mađarima, da bi potom uslijedila i pobjeda nad Austrijom što im je omogućilo plasman u naredni krug.

Island se nije tu i zaustavio, već je u borbi za četvrtfinale savladao Englesku 2:1, da bi potom bio zaustavljen od domaćina.

Iznenadio je i Vels predvođen Geretom Bejlom. Bili su prvi u grupi sa Engleskom, Slovačkom i Rusijom, a onda su padali Sjeverna Irska i Belgija, da bi u polufinalu Ronaldo i družina zaustavili Vels.

Najbolji strijelac sa šest golova bio je napadač Francuske Antoan Grizman.