Erik Jegulja

0
54

Bez obzira na to što je na 100 metara slobodno njegov stil bio previše “slobodan” i što je njegovo “napredovanje” kroz vodu bilo bolno sporo, Erik Musambani iz Ekvatorijalne Gvineje ušao je u istoriju olimpijskog plivanja i dobio nadimak Jegulja.

Ovaj dvadesetdvogodišnjak plivanjem je počeo da se bavi tek šest mjeseci prije nastupa u Sidneju, a trenirao je samo u hotelskom bazenu dužine 20 metara i nijednom mu nije pošlo za rukom da svih 100 metara prepliva, a da se ne zaustavi kako bi predahnuo.

Taj plivački dan u Olimpijskom “Akvatik centru” obilježila je i činjenica da su ostala dva takmičara ove male kvalifikacione grupe, Karim Bare (Niger) i Farkod Oripov (Tadžikistan), skočila ranije u bazen i bila diskvalifikovana. Tek kada su dvojica “prebrzih” izašla iz bazena i kada se voda umirila, Erik je polako stavio naočare, popeo se na startni blok i uskočio u istoriju.

Prvih 50 metara isplivao je Erik za 40,97 sekundi, ali odmah poslije okreta snaga ga je izdala. U prvi mah se činilo da će se negdje na pola staze udaviti, mlatarao je rukama i nogama podignute glave. Jegulja je ipak uspio da stigne na cilj i “pobijedi” u najslabijem vremenu u istoriji Olimpijskih igara na sto metara slobodno, sa vremenom 1:52,72.