Elenor Holm – olimpijka, rekorderka, glumica…

0
24
Foto: Pinterest

Amerikanka Elenor Holm već je sa 13 godina počela da se takmiči u plivanju, a leđni stil joj je ubrzo postao glavna disciplina. Sa 14 godina se takmičila na Olimpijskim igrama 1928. godine završivši kao peta na 100 m leđno. Od 1929. do 1982. godine postavila je svjetske rekorde na svim disciplinama i smatrali su je, s pravom, najboljom leđnom plivačicom svijeta.

U Los Anđelesu je lako osvojila zlatnu medalju na 100 metara. Sjajnog izgleda, s olimpijskom slavom, potpisuje sa Varnerom filmski ugovor od 500 dolara nedjeljno. U filmovima, međutim, treba da igra plivačice, što dovodi do nesporazuma i raskida ugovora, jer bi joj to ugrozilo amaterski status.

Za Arta Džereta se udaje 1933. godine i sa njegovim orkestrom obilazi Ameriku kao pjevačica, uspijevajući sve vrijeme da obara rekorde, uprkos “žestokom” načinu života.

Na putu za Berlin 1936. godine provodila je vrijeme sa sportskim dopisnicima na brodu “Menhetn”, uz piće, cigarete i kocku. Olimpijski “gazda” Everi Brendidž je odlučio da joj zabrani takmičenje na Igrama i uprkos peticijama većine iz olimpijskog tima u tome je i istrajao.

Elenor Holm se našla u Berlinu s odlukom da amaterska takmičenja zauvijek ostavi, ali je i dalje bila raspoložena za dobar provod. Herman Gering je bio njome potpuno zaluđen, pa joj je pri odlasku poklonio srebrnu “svastiku” za uspomenu. Po povratku u Ameriku Elenor je dala da se na kukastom krstu, u sredini, ugravira Davidova zvijezda.

U Holivudu je 1937. počela da glumi, a prva uloga joj je bila Tarzanova Džejn sa bivšim olimpijskim atletom Glenom Morisom kao partnerom. Udavala se nekoliko puta, igrala je u dosta filmova, ostala je jedna od najboljih, ili čak i najbolja leđna plivačica ikada. Umrla je 2004. u devedestoj godini, a cio život je (kako je sama govorila) trenirala na “šampanjcu i cigaretama”.

Izvor: Olimpijski vekovnik