Edoardo Manđaroti

0
8

Italijan Edoardo Manđaroti najuspješniji je mačevalac u istoriji Olimpijskih igara i svjetskih šampionata. Osvojio je ukupno 21 medalju, uključujući šest olimpijskih zlata u periodu od 1936. do 1960. godine. Njegova specijalnost i najbolja strategija bila je da napadne protivnike od samog početka borbe i tako stvori veliku bodovnu prednost koja bi za njegove rivale ostala nedostižna. Posljednji nastup na Olimpijskim igrama imao je u Rimu 1960. godine, gdje je osvojio još dvije medalje – zlatnu i srebrnu.

Manđaroti je osvojio 27 medalja na svjetskim šampionatima (13 zlatnih), iako je učestvovao na samo devet prvenstava. Bio je jedini sportista koji je redovno nosio zastavu Italije na ceremoniji otvaranja.

Nosilac je titule koju mu je dodijelio Vatikan, a koja postoji još od srednjeg vijeka i vremena krstaša – “Vitez velikog krsta”. MOK mu je, 2003. godine dodijelio Platinasti vijenac, uz obrazloženje, da, sa ukupno 39 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na Olimpijskim igrama i svjetskim šampionatima, nije samo najveći mačevalac u istoriji tog sporta već i najnagrađivaniji sportista u svim olimpijskim sportovima u istoriji Olimpijskih igara.

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime