Džesi Ovens i Luc Long, prijateljstvo rođeno pred Hitlerovim očima

0
86
Luc Long i Džesi Ovens na OI u Berlinu

Za zlato na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine Džesi Ovens je skočio udalj 8,06 metara. Taj rekord oboriće tek 1960. na Olimpijskim igrama u Rimu Ralf Boston, takođe američki crnac, skokom od 8,12 m.

U kvalifikacijama, Ovens je dva puta prestupio i bio je veoma nervozan pred treći, odlučujući skok. U tom momentu nastaje i jedna od najpoznatijih slika sa sportskih borilišta. Pored njega leži proslavljeni njemački atletičar Luc Long koji je gledao Ovensove skokove i pokušavao da mu ukaže na grešku. Jednostavno, Luc Long je smirio Ovensa i rekao mu da se odrazi nešto ranije jer će u svakom slučaju doskočiti kvalifikacionih 7,15 m.

U finalu će Luc Long osvojiti srebro posle fenomenalnog Džesija Ovensa.

Po završetku Igara, između dva atletičara razvilo se veliko prijateljstvo i često su se posjećivali. Luc Long, izvjesno, nije bio čovjek nacističkog pogleda na svijet, iako se podignuta ruka na postolju , za vrijeme primanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama, može tako, jednostrano, tumačiti. Doduše, ako se ista fotografija bolje pogleda, Džesi Ovens pozdravlja zastavu vojničkim pozdravom, što takođe, bar malo, izlazi iz okvira sportskog ponašanja.

Long je služio u Vermahtu za vrijeme rata i poginuo je 1943. godine na Siciliji.

“Trebalo mu je mnogo hrabrosti da me posavjetuje pred Hitlerom…Možete istopiti sve medalje i pehare koje sa osvojio i neće prekriti dvadesetčetvorokaratno prijateljstvo koje sam osjećao prema Lucu Longu u tom momentu”, kazao je Ovens.

Izvor: Olimpijski vekovnik