Đoković: Privatna stvar je jesam li se vakcinisao ili ne

0
35
Foto: Twitter

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković kazao je da još ne zna da li će moći da putuije na Australijan open zbog rigoroznih mjera protiv koronavirusa.

Uveliko se govori o obaveznoj vakcinaciji, a Đokovićeve izjave o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji u prošlosti su postajale kontroverzne zbog velikog broja reakcija koje su stigle sa svih strana.

“Pratim situaciju oko Australije i koliko sam razumio konačna odluka Vlade Australije i Tenis Australije biće za dvije sedmice, znači to je prva ili druga nedjelja novembra. Ne vjerujem da će se nešto mnogo mijenjati uslovi u odnosu na ono što već znamo. Kao što je to bio slučaj i ove godine, biće dosta nekih restrikcija. Ono što sam čuo od svog menadžera koji je u direktnom kontaktu sa ljudima iz Federacije Australije jeste da oni pokuašvaju da poboljšaju uslove za sve. I za one koji su se vakcinisali i za one koji nisu”, rekao je Đoković za Blic i dodao:

“Glavni problem je taj, što ako ste u avionu sa osobom koja je pozitivna, bilo da ste vakcinisani ili ne, automatski morate da idete 14 dana u sobu. To se desilo i Viktoru Troickom u januru ove godine. Ne samo njemu, već i 70 igrača je moralo u karantin. Sa dosta igača sam razgovarao i to je nešto što je svima ostalo u lošem sjećanju. Volio bih kada bi se igrači malo više udružili, da li kroz PTPA ili nešto nezavisno ili kroz ATP ili VTA, samo da na neki način i mi budemo relevantni u nekom procesu odlučivanja. Sada, osjećam da se igrači uopšte ne pitaju ni za šta. Što se ne razlikuje mnogo od prošlosti kako su se stvari radile, ne samo za Australiju nego uopšte za mnoge druge turnire, da ne ulazim sada u detalje. Ne znam da li ću ići u Australiju, ne znam šta se dešava. Trenutno, situacija uopšte nije dobra”.

Novak Đoković je poručio da ne mijenja stav kada je riječ o vakcinama, kao i da ne želi da otkriva ono što mnoge zanima – da li je primio vakcinu.

“Zauzimam stav koji zauzimam i uvijek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumjereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi takvu slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čovjeka. Šta god ti da odgovoriš: „Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!” oni će to da zloupotrijebe. Mediji su postali, nemam riječ kako da opišem. Šire strah i paniku među ljudima i ja ne želim da učestvujem u tom razdoru. Osjećam da su svi neprijateljski nastrojeni. Ne želim da im dajem povoda da pišu neke stvari o meni. Kažem vam sportski, ne znam da li ću ići. Naravno da želim da idem, Australija je moj najuspješniji Gren slem, hoću da učestvujem, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao zašto imam motivaciju. To je čitava geneza”, zaključio je Novak.