Dok je Jugoslavija bombardovana u Beogradu je igran fudbalski meč pred 15.000 navijača (VIDEO)

0
92
Foto: Partizan

Prije 22. godine počelo je bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO alijanse, a granatiranje ciljeva na prostoru Crne Gore i Srbije trajalo je tačno 78 dana.

Tužno i mučno sjećanje na dane pod bombama i na život u uslovima kakve niko ne bi poželio, donekle osvjetljava jedan događaj koji se zbio 7. aprila te 1999. godine.

U jeku NATO bombardovanja na stadionu Partizana organizovana je prijateljska utakmica između beogradskog kluba i atinskog AEK-a, kakao bi se poslala poruka da moćna vojna alijansa prestane sa raketiranjem ciljeva u Jugoslaviji.

Glavni pokretač ove inicijative bio je Dimitris Melisanidis vlasnik AEK-a, a uz saglasnost fudbalskog sektora i, posebno, kapitena tima, Demisa Nikolaidisa, na osnovu kojih je AEK donio istorijsku odluku. To je bio opasan put, jer su takozvane pametne bombe koje su NATO snage bacale na teritoriju Jugoslavije, naročito Beograda, bile konstantna prijetnja.

Atinjani su putovali preko Mađarske za Beograd i usput su vidjeli sve užase razorenog Novog Sada. Navijači AEK-a su krenuli dan prije tima u konvoju od pet autobusa, a predvodio ih je Manolis Glezos, grčki partizan, koji je 1941. godine skinuo fašističku zastavu sa Akropolja.

Foto: Partizan

Čak 15.000 navijača okupilo se na stadionu Partizana u klupskim obilježjima, ali i zastavama Jugoslavije i Grčke sa porukama da bombardovanje bude prekinuto. Igrači oba tima na teren su izašli sa simbolom mete na dresovima, a na početku meča su raširili transparent na kome je pisalo “NATO, prekini rat, prekini bombardovanje”.

Meč je završen rezultatom 1:1. Strijelac za Partizan bio je Mateja Kežman u 13, a za AEK Zogulis u 26. minutu. Utakmicu je sudio Dejan Delević iz Beograda sa pomoćnicima Krstivojem Filipovićem i Stevanom Četnikom.

Trener atinskog tima bio je čuveni sovjetski stručnjak Oleg Blohin.

Sastav Partizana: Damjanac Nikola, Rašović Vuk, Savić Branko, Stojanovski Milan, Stanojević Aleksandar, Vuković Aleksandar, Ivić Vladimir, Ilić Saša, Tomić Đorđe, Bjeković Nenad junior, Kežman Mateja.

Igrali su još: Gerasimovski Marjan, Duljaj Igor, Iliev Ivica, Tešović Darko, Sabo Zoltan, Ranković Ljubiša, Obradović Goran.

Trener je bio Ljubiša Tumbaković.

Foto: Partizan

Sastav AEK-a: Atmatsidis (29 M Mihailidis – 40 K Kourkounas), Kopitsis, Kost Kosthenoglou, Babunski, Milovanovits, Savevski, Kass Kassapis, Maladenis, Kalitzakis, Zoumboulis, Nikolaidis.

Toga dana posle meča, održana je svečanost na kojoj su Partizan i AEK postali klubovi pobratimi, a domaćini i gosti tada su simbolično zasadili drvo masline. Za vrijeme meča sirene za uzbunu se nijesu oglašavale, ali je utakmica prekinuta u 68. minutu, kada su se dvije navijačke grupe pobratimile na sredini terena.