Dejan Peković za Indirekt: Posle pandemije svi žele da se pokažu u najboljem svijetlu, „grupa smrti“ će imati veliki uticaj na tok EP

0
149
Foto: Printscreen

Evropsko fudbalsko prvenstvo je napokon tu. Ljubitelji „bubamare“ sa svih meridijana narednih mjesec dana uživaće u nadmetanju najbolje 24 evropske selekcije.

Titulu šampiona Starog kontinenta brani Portugal koji je 2016. godine trijumfovao u Francuskoj. Na novi Euro smo morali da čekamo punih pet godina jer je pandemija koronavirusa poremetila planove organizatora, pa je šampionat prošle godine morao biti odložen.

Upravo zbog toga, kako kaže crnogorski proslavljeni fudbaler, a danas uspješan menadžer, Dejan Peković, još veća je želja i kod publike i kod samih igrača.

“Sve zajedno, čeka nas jedno sjajno Evropsko prvenstvo koje će posle pandemije još jednom pokazati kolika je važnost sporta, u ovom slučaju fudbala, za kompletnu ljudsku rasu i za njeno mentalno i fizičko zdavlje i još jednom pokrenuti planetu zemlju ka nekim ljepšim danima. Gledaćemo Evropsko prvenstvo i van granica Evrope, u Azerbejdžanu u Bakuu, i još jednom poslati poruku da fudbal želi da granice pomjera i približi i predstavi se svima na najbolji mogući način. Posle odlaganja prošle godine prisutna je ogromna želja kod svih igrača i stručnih štabova da svoje države učesnike predstave u najboljem mogućem svijetlu i da daju sve od sebe”, kazao je za naš portal bivši as Budućnosti, Partizana i Standarda iz Liježa.

Dejan je iznio svoje mišljenje kada je u pitanju samo takmičenje i procijenio ko bi mogao da dogura najviše.

“Po meni, uticaj na sami tok Evropskog prvenstva imaće ishod u toj “grupi smrti ” gdje su Njemačka, Francuska, Portugal i Mađarska, jer će biti izuzetno važno za dalji kostur prvenstva ishod rezultata i ko će osvojiti ovako tešku grupu. Italija i Holandija posle neučestvovanja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji imaće dodatni pritisak i naboj da se što kvalitetnije predstave na Evropskom prvenstvu i vrate u sam vrh evropskog i svjetskog fudbala”, kazao je bivši crnogorski fudbaler.

Peković kaže da je u današnjem fudbalu najbitnije biti dobar tim, te da kompaktna ekipa ostvaruje rezultat, a ne pojedinac.

“Poslednjih godina gledamo jedan izuzetno kvalitetan fudbal u svim segmentima igre, kako tehničko taktičkih zahtjeva, tako i konstantno napredovanje na fizičkom planu, a samim tim, trenera, stručnih štabova, medicinskih ekipa, gastronomske pripreme igrača, psihološkog pristupa svakom pojedincu, postaje sve veći i veći i zahtjevniji. Svi treneri i selektori su svjesni da samo jedna kvalitetna grupa može da vas odvede do samog vrha, da kvalitet pojedinca jeste bitan, ali ne i presudan, što vidimo i poslednje tri sezone osvajača Lige šampiona, da Liverpul , Bajern i Čelsi nijesu imali u svojim redovim ni Mesija, ni Ronalda, ni Nejmara, ni Mbapea, nego da je jedna kvalitetna grupa pokazala snagu i kvalitet uz ogroman rad, a iz te grupe uvijek neko iskoči”, kazao je Peković.

Neke reprezentacije svoju šansu čekaju iz drugog plana, a Dejan pretpostavlja ko bi mogao da se umiješa u ozbiljnu borbu za trofej.

“Italijani, Holanđani, Portugalci, Hrvati i Poljaci definitivno imaju kvalitet da naprave probleme svima, posebno Portugal, jer igra jedan sjajan fudbal. Zato i kažem, mnoge će stvari biti jasnije posle te “grupe smrti ” gdje su tu te tri sjajne reprezentacije Njemačke, Francuske i Portugala. Očekujem sjajne utakmice, na svim mečevima prisustvovaćemo raznim stilovima igre, taktičkom nadmetanju selektora, različitim formacijama, pojedinačnim zadacima, usmjeravanju na slabije tačke protivnika i uz povratak publike jednu fantastičnu atmosferu”, zaključio je Peković.

Evropski šampionat igraće se u 11 različitih gradova, a finalni meč biće odigran na londonskom Vembliju 11. Jula.