Dan kada je otišao Haris Brkić

0
21
Foto: Fejsbuk

Na današnji dan 2001. godine preminuo je košarkaš Partizana Haris Brkić, tri dana nakon ranjavanja ispred beogradske hale Pionir.

Dva hica u Brkića završila su u predjelu jagodične kosti i ispod oka. Napadač je pobjegao neprimijećeno, a slučajni prolaznik je vidio Harisovo tijelo, te je hitno prevezen u Urgentni centar.

Tri dana nakon toga Brkić je podlegao povredama, a ni dan danas se ne zna ko je bio izvršilac zločina.

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi sa 10 godina, kada je otišao na prvi trening u KK Bosna.

Sa svega sedamnaest godina, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić je odigrao svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji, nakon čega je ubrzo uslijedio povratak u Partizan, gdje je za šest sezona osvojio tri titule šampiona države i tri nacionalna kupa.

U sezoni 1997/98, Haris Brkić je bio kapiten tima koji se plasirao na „final four“ u Barseloni. U sezoni 1999/2000, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost, tim u kojem je započeo i sezonu 2000/01. Posle nekoliko nedjelja, Haris se iz Podgorice vratio u svoj Partizan, ali je njegov povratnički staž u crno-bijelom dresu prekinut kada je na današnji dan otišao u vječnost.

Brkić je za Partizan odigrao 290 utakmica i deseti je na vječnoj listi. Sa 3.709 poena nalazi se na osmom mjestu liste strijelaca, a sa 951 poenom je na petom mjestu najefikasnijih igrača Partizana u evropskim kupovima.

U znak sjećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao, Bosna, Borac, Budućnost i Partizan svakog ljeta organizuju memorijalni turnir.