Crnogorski šahisti na Evropskom prvenstvu u Čatežu

0
17
Foto: Šahovski savez Crne Gore

Šahovska reprezentacija Crne Gore učestvovaće na Evropskom prvenstvu, koje će danas početi u slovenačkom Čatežu, saopšteno je iz Šahovskog saveza.

Navodi se da su crnogorski šahisti u Čatež otputovali u izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodna takmičenja.

Crnogorski šah, odlukom novog selektora Ivana Sokolova, predstavljaće velemajstor Nikola Đukić, internacionalni majstor Luka Drašković, velemajstor Dragiša Blagojević, velemajstor Nebojša Nikčević i Nikola Potpara.

Sokolov je vratio u reprezentaciju Nikčevića i pružio priliku Potpari, koji debituje u nacionalnom timu.

Crnogorska reprezentacija zauzima 30. mjesto po startnom rejtingu, u konkurenciji 39 ekipa.

Velemajstor Nikola Đukić kazao je da je veliko zadovoljstvo ponovo nastupati za reprezentaciju na velikom takmičenju, nakon što prošle godine Olimpijada nije održana zbog svima poznate situacije.

“Kao i obično, konkurencija na Prvenstvu Evrope je paklena, ali ne sumnjam da će naša ekipa imati šta da pokaže. Sa novim selektorom, koji ima ogromno znanje i iskustvo, a u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prethodna takmičenja, vjerujem da ćemo svi biti izuzetno motivisani i spremni da pružimo svoj maksimum”, kazao je Đukić.

Igraće se devet kola po švajcarskom sistemu, a prvi favorit je reprezentacija Rusije, za kojom slijede ekipe Azerbejdžana, Francuske i Poljske.

Partije prvog kola na programu su u petak.