Budućnost – Zvezda, mečevi koji prevazilaze granice košarke

0
44
Foto: Budućnost Voli

Sjutra nas očekuje novi sudar košarkaša Budućnost Volija i Crvene zvezde u finalu regionalne ABA lige, a njihovo rivalstvo poslednjih godina jako je intenzivno.

Dva kluba će se treći put zaredom sastati u finalu regionalnog takmičenja, a prethodna dva puta dobro su se urezala u pamćenje navijačima dva kluba, ali i onima koji su sve posmatrali sa neutralne tačke gledišta.

Možda pomalo i neočekivano, dueli između podgoričkog i beogradskog kluba postali su pravi klasici. Svakako, i ranije su mečevi između “plavih” i “crveno-bijelih” privlačili pažnju, ali se sve “otrglo kontroli” u aprilu 2018. godine kada su se dva kluba prvi put susrela u finalu ABA lige.

Te sezone Budućnost je stigla do najvećeg uspjeha u istoriji osvojivši ovo takmičenje za sada prvi i jedini put. Predvođeni Aleksandrom Džikićem “plavi” su odigrali sjajno kompletnu sezonu, ali i samo finale. Ono što je bilo najzanimljivije, jeste način i atmosfera u kojoj su ti mečevi odigrani.

Naboj je bio ogromni. Krenulo se iz Beograda gdje je Budućnost u prvom meču slavila 76:80 u grotlu Pionira koji je ključao i nije birao sredstva da onesposobi igrače iz Podgorice.

U drugom meču finala, takođe u Beogradu, Zvezda je slavila 69:59, opet uz ogromne tenzije na tribinama i veliki naboj.

Serija se preselila u Podgoricu gdje je Budućnost u veoma neizvjesnoj završnici slavila 78:77 uz ogromnu podršku i “osvetu” koju su pripremili simpatizeri “plavih”.

Konačno, Budućnost je do trofeja stigla tog 14. aprila kada je slavila 77:73, a “Morača” ključala, čini se, kao nikada ranije.

To finale bilo je uvod za sve ono što se dešavalao godinu dana kasnije. Isti rivali sudarili su se u finalu, a sa njima su se sudarili i navijači, rukovodstvo klubova, politika, pa zamalo i države.

Prvi meč u Beogradu 12. aprila 2019. godine Zvezda je dobila ubjedljivo 91:72, a tribine su “iskalile bijes” na igračima i rukovodstvu Budućnosti. Salve uvreda, bacanje svega i svačega i tada se vidjelo da je rivalstvo između dva kluba naraslo do neslućenih visina.

Zvezda je bila i više nego ubjedljiva i u drugom meču u kome je slavila 107:69, a opet su tribine Pionira “odradile posao” za domaći tim, pa se već tada znalo da se u Podgorici sprema “osveta”.

Tako je i bilo. Tog 17. aprila igrači i stručni štab Zvezde su u “Morači” dočekani na nož. Poletjelo je sa tribina sve i svašta, uvrede su bile zastrašujuće, pa je postalo pravo pitanje kako smo došli do takvog nivoa. U toj atmosferi Budućnost je slavila 80:72.

Nakon tog meča uslijedili su pozivi javnosti da se strasti smire, da prepucavanja prestanu, pa je četvrti meč odigran u koliko-toliko boljoj atmosferi, ali, takođe, sa velikim tenzijama. Ponovo je Budućnost slavila, ovoga puta 84:80 i izjednačila na 2:2.

Majstorica se odigrala u Pioniru, 22. aprila, a Zvezda je slavila 97:54 i osvojila titulu. Meč je kasnio zbog nereda u beogradskoj hali. Opet su na meti bili igrači i rukovodstvo Budućnosti. Na njih se sručilo sve što je moglo biti pri ruci navijačima Zvezde, a uz to je bio i prepoznatljivi repertoar uvredljivih pjesama. U takvoj atmosferi Budućnost se nije snašla i ubjedljivo je poražena.

Ovoga puta finale će se igrati bez publike, tenzije su opet tu, ali svakako ne kao prethodna dva puta. Igranje bez publike nije nešto što bi ljubitelji sporta voljeli, ali ono što smo vidjeli 2019. godine je bilo nešto što je prevazišlo granice normalnog, sportskog rivalstva.

Neka pobijedi bolji.