Budućnost na pravom putu

0
21
Foto: Budućnost Voli

Košarkaši Budućnosti ove sezone preživejli su niz turbulencija, a najveća je bila promjena trenera kada je umjesto Petra Mijovića stigao Dejan Milojević.

Mnogi su se začudili kada je uprava na čelu sa Draganom Bokanom odlučila da smijeni Mijovića, koji je imao sasvim dobre rezultate i dovede Milojevića, ali je očigledno da u Budućnosti dobro barataju košarkaškim zanjem i da ih je iskustvo iz prethodnih sezona naućilo mnogo čemu.

Juče je Budućnost stala u četvrtfinalu Evrokupa, poražena u majstorici od Monaka, ali, čini se, navijači “Plavih” imaju razloga za zadovoljstvo. Ekipa je bila na pragu plasmana među četiri najbolja tima nakon pobjede u prvom meču, ali se revanš odigrao u Ljubljani, pa je bila očigledna stvar da je “Plavima” itekako nedostajao domaći teren i prijeko potrebna podrška navijača za koju su ove sezone uskraćeni kao i svi.

Ono što daje nadu svima jeste činjenica da Budućnost kao niko u regionalnoj košarci ima okosnicu domaćih igrača potrebnu za uspjeh u ABA ligi, ali i iskorak u međunarodnim takmičenjima.

Dobar domaći trener i ekipa sa okosnicom u vidu igrača koji potiču sa ovih prostora donijela je “Plavima” najveći supjeh u istoriji kluba – osvajanje ABA lige 2018. godine kada je strateg bio Aleksandar Džikić.

Ako bi povukli paralelu, ima tu mnogo čega sličnog. Džikić je te sezone stigao sa iskustvom jednog od najboljih regionalnih trenera, prije svega dokazanog u Partizanu, kao jednom od najvećih klubova na ovim prostorima.

Milojević je u Budućnost stigao iz Mege, ekipe koja je godinama bila u vrhu ABA lige, koja je lansirala mnogo mladih igrača i kojima je upravo Milojević bio glavni mentor. Jedan od tih koji su dotakli zvijezde je i Nikola Jokić, pa su mnogi Milojevića krunisali kao kralja za selekciju mladih igrača, naročito centara.

Upravo u tom segmentu, Milojević bi mogao da bude glavna snaga podgoričkog sastava. “Plavi” će, gotovo sigurno, glavnog rivala u regionalnom šampionatu imati u ekipi Crvene zvezde.

Osim trenerskog iskustva u Megi i dobrog vođenja ekipe, Milojević je kao igrač bio jedan od onih koji su najviše motiva imali protiv Crvene zvezde, kako u dresu Budućnosti, tako i u dresu Partizana.

Zbog toga je Milojević garant nastavka i kontinuiteta onoga što je Budućnost tražila – trenera koji zna kako protiv najvećih rivala i kako ponoviti ono što se desilo prije skoro tri godine.

Ostaje da se vidi da li će Milojević imati potreban kapacitet za iskorak i da dođe do najvećeg uspjeha u karijeri. Svakako, ovo je šansa da prije odlaska u inostranstvo pokaže od kakvog je materijala satkan.