Boško Drašković za Indirekt: Mnogi su spremni za prve ulaske u ring, Muhamed Ali je najveći a Mejvejder nabolji

0
458
Foto: Privatna arhiva

Grad koji je iznjedrio veliki broj boksera, od 2017. godine je bez kluba. Ipak, zahvaljujući momku koji je među mnogima kroz ovaj sport širio slavu grada, nepravda će uskoro biti ispravljena.

Selektor crnogorske bokserske reprezentacije i bokser koji je imao veoma uspješnu karijeru, Boško Drašković, govorio je za naš portal o novom klubu koji osniva u rodnom Nikšiću, kao i o planovima za naredni period.

On već neko vrijemevodi školu boksa, koja će uskoro prerasti u klub, a u planu ima da održi i par turnira koji bi popularizovali ovaj sport među nikšićkom omladinom.

„Bokserski klub Nikšić je u procesu registracije. Inače, prvi bokserski klub u gradu se zvao Nikšić, kasnije Sutjeska, a postojala su još tri bokserska kluba do 2017. godine, međutim, nijedan nije ispunjavao uslove, a Ministarstva sporta nije imalo razumijevanje da održi bar jedan Bokserski klub u gradu, tako da će to sada biti prvi registrovani klub u gradu posle toga. Inače, vodim treninge u Sportskom centru već godinu i po dana u školi boksa i imam veliki broj polaznika od 10 do 15 godina koji su praktično već spremni za prve ulaske u ring. I novo rukovodstvo Bokserskog saveza uskoro kreće sa novom ligom i nadam se da ću kroz tu ligu izvesti prve naše takmičare i da će uskoro biti gotova registracija i nadam se da će se prvim koracima krenuti uspješno, a nadam se uskoro i većoj bazi u nikšićkom boksu i da će se što više djece baviti ovim sportom, a mi uz adekvatne uslove za rad, koje se nadam da ćemo realizovati uskoro,  i Kuću boksa u našem gradu”, navodi u razgovoru za Indirekt Boško Drašković.

Kako je kazao, predsjednik kluba je Nikola Mandić, čovjek koji je i ranije bio sportski radnik i jedan je od osnivača Košarkaškog kluba Anagastum, u ćijem radu je i aktivno učestvovao.

“Za sada imamo pomoć od Igora Spasojevića, vlasnika kladionica Hemingvej i za prve korake nadam se da će sve biti realizovano kako treba. Klub će se takođe angažovati da bude jedan od organizatora crnogorske lige. Znači očekujemo brzo i ligu ovdje. Planiramo i revijalni meč u Nikšiću tokom godine, koji će se zvati „Velikani Nikšića“, takođe planiramo i memorijalni turnir legendarnog bokserskog trenera, pokojnog Žarka Mijatovića i još neke lijepe akcije koje ćemo nadam se uspjeti sve da realizujemo“, navodi Drašković.

Boško je već četiri godine selektor crnogorske reprezentacije i za to vrijeme osvojeno je osam medalja za mlade, što se nikada ranije nije dogodilo unazad više decenija u crnogorskom boksu. Takođe u tom uzrastu, Jugoslavija nema tako dobru istoriju.

“Imamo četiri zlata. Bojana Gojković je tri puta bila prvak Evrope. Petar Liješević je bio zlatni na prvenstvu Evrope prošle godine u Budvi. Miloš Krasnići je bio bronzani, Nina Radenović je bila bronzana, Milovan Sekulović je prije četiri godine bio bronzani. Takođe Petar Liješević je jednom bio bronzani prije dvije godine. Jedna sjajna generacija. Pored njih u Crnoj Gori imamo i još boksera koji su prošli sve selekcije, koji su zrelo ušli u seniorski boks. Milovan Sekulović kojeg sam već pomenuo. Nenad Marković, Elvin Alković, Stefan Savković, takođe ostvaruje dobre rezultate u seniorskom boksu. Tamara Radunović, bila je peta na prvenstvu Evrope. Crnogorski boks se skoro okitio i titulom prvaka Balkana u seniorskoj konkurenciji. U 2019. godini Kenan Musović je bio zlatni na Balkanskom prvenstvu  koje je održano poslije 25 godina. On je bio najbolji u super teškoj kategoriji. Tako da se pokazuje jedan dobar potencijal. Nadam se da će se aktivirati još bokserskih klubova i da će se širiti baza crnogorskog boksa i da će novo rukovodstvo saveza nastaviti da radi kako radi do sada, sa predsjednikom Aleksandrom Klemenkom, kojem je opet povjereno prvenstvo Evrope za mlade jer smo prošle godine bili dobri domaćini”, ističe naš sagovornik.

Kada je u pitanju odabir boksera koji su ostavili najveći trag kod nas i u svijetu, Boško izdvaja nekoliko imena.

“Boks u svijetu postoji više od jednog vijeka. Svuda u svijetu boks ima tradiciju, masovan je. U najvećem broju zemalja. Na Svjetskom prvenstvu u Čikagu 2007. godine učestvovalo je 196 zemalja, tako da svijet uvijek izbaca kvalitetne i velike boksere. Za mene je najveći bokser svih vremena Muhamed Ali. Kad kažem najveći ne znači najbolji i najuspješniji. On je najveći u smislu da je najviše proslavio ovaj sport uz Majka Tajsona. Međutim, najbolji je neporaženi Flojd Mejvejder, a najuspješniji je sigurno svjetski prvak u osam težinskih kategorija Mani Pakjao. Takođe, ima tu još velikana. Teško je dati realnu sliku, ali to su za mene ljudi koji su ostavili najveći trag u boksu. Kod nas nenadmašan je sigurno Mate Parlov iz Pule. Kao bokseru čast mi je što sam osvojio prvi Memorijalni turnir “Mate Parlov”. To je bokser koji je osvojio sve što se moglo osvojiti u boksu. U olimpijskom i profesionalnom boksu osvojio je čovjek sve. Titulu prvaka Evrope, svijeta, olimpijsko zlato, bio je profesionalni prvak Evrope i svijeta”, zaključuje priču za naš portal Boško Drašković.