Baranin koji je harao terenima Crne Gore i Srbije i bio prvi strijelac elitnog ranga

0
111
Foto: Printscreen/Zoran Đurašković

Mnogo fudbalera okušalo je sreću na travnatim podlogama širom Balkana. Mnogo njih je igralo zapažene uloge, a samo najbolji su uspijevali da steknu zvanje prvih strijelaca šampionata u kojima su igrali.

Jedan od njih je crnogorski internacionalac Zoran Đurašković, čovjek za koga mlađe generacije fudbalskih navijača možda nijesu čule, ali koji je bio prava “napast” pred protivničkim golom.

Ovaj Baranin iza sebe ima zavidnu karijeru, mnogo klubova u kojima je igrao, a u njegovoj biografiji stoji da je u sezoni 2001/2002. bio najbolji strijelac tadašnje lige Jugoslavije.

Do tog velikog cilja uopšte nije bilo lako doći. Tada je Đurašković nosio dres lučanske Mladosti i na kraju pomenutse sezone na svom kontu imao 27 postignutih golova.

Samo jednu sezonu ranije najbolji strijelac lige Jugoslavije bio je Petar Divić iz OFK Beograda, a dvije sezone prije toga legendarni Mateja Kežman iz Partizana.

Koliko je Đuraškovićev poduhvat bio veliki govori i činjenica da je iza sebe ostavio vrsne strijelce iz Partizana, kao što su Andrija Delibašić, Danko Lazović i Zvonimir Vukić, ali i asove Crvene zvezde Mihajla Pjanovića i Branka Boškovića.

Đurašković je karijeru počeo u Mornaru iz Bara, a osim Mladosti iz Lučana igrao je još za Bokelj, Hajduk iz Beograda, Trudbenik, Železnik i Smederevo, a karijeru je 2010. godine okončao u ekipi Petrovca.