Balkanski Ris izrasta u tigra: Plavski klub okuplja mlade, popularizuje košarku i upoznaje ih sa Crnom Gorom!

0
352
Foto: OKK Balkanski Ris

Košarka je u Crnoj Gori uvijek bila jedan od najpopularnijih sportova koji je donosio mnogo radosti navijačima u prethodnim decenijama, a posebno je atraktivna poslednjih godina kada odlične rezultate ostvaruju, prije svega, Budućnost i Mornar.

Na fonu te popularnosti nikao je izvjestan broj klubova koji rade sa mladim talentima i na taj način mnogo doprinose igri pod obručima u našoj zemlji. Jedan takav klub je i Balkanski Ris iz Plava, osnovan 18. maja 2016.godine sa ciljem da okupi omladinu i kroz mlađe kategorije upotpuni sportsku ponudu grada, ali i skrene pažnju na mnoge kulturne, sportske, obrazove i vaspitne teme. Čini se da Balkanski Ris iz mjeseca u mjesec sve više dobija na značaju na košarkaškoj mapi Crne Gore, pa s pravom možemo reći da izrasta u tigra kada je u pitanju rad sa mlađim kategorijama.

Ime je dobio po ugroženoj vrsti risa, Balkanski ris, koji se u veoma malom broju živih jedinki kreće plavskim dijelom Nacionalnog parka Prokletije. Za nepunih 5 godina postojanja, klub je uspio da okupi veliki broj mladih, kojih je neposredno pred početak pandemije koronavirusa bilo blizu 150. Sa talentovanim dječacima i djevojčicama radi prvi trener Donko Dašić, kao i drugi trener Irfan Redžepagić. Predsjednik kluba je Emir Feratović.

Foto: OKK Blakanski Ris

Dobrim odnosom prema društvu, ali i prema sportskoj košarkaskoj javnosti, uspjeli su da pobroje velike simpatije u Plavu, ali i šire, što rukovodstvo kluba čini veoma ponosnim. Smatraju da su veoma uspješni, s obzirom da u Plavu nikad prije njje bilo košarke i sa pet takmičarskih selekcija, koje su nastupale u prošloj sezoni, naprave pozitivan primjer cijeloj državi, kako entuzijaznom, posvećenim radom, a bez neke velike finansijske podrške, ipak može da se uspije.

Foto: OKK Balkanski Ris

Iz Balkanskog Risa smatraju da je najveći uspjeh kluba to što uspijevaju da djecu iz Plava povedu u gotovo sve gradove Crne Gore, gdje ih usput uče i upoznaju sa raznim kulturama koje žive u našoj zemlji. Za kratko vrijeme otkad postoji, klub uspijeva da izađe iz sportske “monotonije”, pa je sa svojim članovima organizovao nekoliko humanitarnih akcija gdje su prikupljali novac potreban za liječenje sugrađana, ali i nekoliko akcija čišćenja.

Foto: OKK Balkanski Ris

S obzirom na nedostatak novčanih sredstava, u julu 2019. godine članovi kluba su tri dana radili kao sudije na evropskom prvenstvu u FLY Fishing-u (mušičarenje), a honorara su se odrekli u korist kluba. Ta vijest o ljubavi prema svom klubu i prema sportu između obručeva, odjeknula je pozitivno Crnom Gorom, a upravi kluba, ta sama činjenica da imaju takve članove, dala je vjetar u leđa da se još više trude i da daju sve od sebe za Ris, za košarku i za omladinu Plava.