Balkanska fudbalska liga – mit ili stvarnost?

0
81
Foto: Facebook/Ilustracija

Svake godine, gotovo po tradiciji, postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme da se formira Balkanska fudbalska liga u kojoj bi igrali klubovi sa prostora bivše Jugoslavije i susjednih zemalja (Bugarska, Grčka, Rumunija…).

Tako je i ovog proljeća i to u jeku opasnih zemljotresa na međunarodnoj fudbalskoj sceni. Osnivanje Superlige, koja je na kraju trajala samo dva dana, izazvalo je pravu buru u javnosti. 12 klubova koji su već bili formirali takmičenje na kraju je napustilo brod zvani “Superliga” nakon pritiska UEFA, javnosti i navijača, pa se, bar za sada, na fudbalskoj mapi Evrope neće desiti ništa epohalno.

Superliga je sa sobom povukla mnoga pitanja, a jedno od njih je da li je konačno došlo vrijeme da se formira toliko dugo pominjana Balkanska liga? Šlagvort tome dao je i prvi čovjek Real Madrida Florentino Perez, inače, najveći zagovornik Superlige, kazavši da je fudbal u Evropi počeo da se mijenja.

“UEFA mora razumjeti da se fudbal promijenio u Evropi i da postoje oni koji žele drugačije takmičenje. Čujem da Skandinavci žele da naprave ligu, Balkanci takođe, zemlje Beneluksa… Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj trenutnoj situaciji”, rekao je Perez.

A šta bi nama donijela Balkanska liga?

Prije svega, atraktivnost fudbala na ovim prostorima bi se značajno podigla. Navijači bi u mnogo većem broju pohrlili na stadione i sve bi mirisalo na nekadašnje okršaje velikih rivala bivše zemlje. “Jugoslovenstvo” bi zaživjelo kroz fudbal i to, ono na koje smo svi bili ponosni, bez političkih prepreka i začkoljica.

Takva liga bi gotovo sigurno privukla velike sponzore, a vjerovatno bi i neki veliki investitor bio njen osnivač. Da bi se izbjegli incidenti, koji su najveća kočnica ovakvom takmičenju, trebalo bi primijeniti model košarkaše ABA lige, ili SEHA lige u rukometu.

Ono što bi bilo značajno, svakako je činjenica da bi učestvovanje klubova iz Bugarske, Rumunije i Grčke smanjilo tenzije, proširilo ligu i poboljšalo njen kvalitet. Svakog vikenda bi na rasporedu imali neki derbi, ako ne i više njih, što fudbalu na prostorima Balkana nasušno treba.

Najveći problem takve lige jesu ekstremni navijači. Ako dublje analiziramo situaciju, svi klubovi sa ovih prostora imaju ekstremno desničarski orijentisane navijače, jake huliganske baze, veze sa kriminalom i zaista bi takvoj ligi trebala besprekorna organizacija kako bi incidenti bili spriječeni, naročito između navijača “velike četvorke” (Partizan, Zvezda, Dinamo, Hajduk).

Činjenica je da je i u vrijeme najtvrđeg komunizma kamenovanje voza iz Beograda u Vinkovcima sa navijačima Zvezde i Partizana bila gotovo uobičajena stvar. Na kraju krajeva, sve se ponovo vrti oko “velike četvorke”. Ako bi oni između sebe uspjeli da prevaziđu tenzije, umire svije navijače, formiranje takmičenja bi bilo na dohvat ruke. Svi ostali koji budu tu, donijeli bi samo kvalitet više i povećali znatiželju kod navijača.

Koliko smo daleko od formiranja takvog takmičenja i da li je ono samo mit, teško je odgonetnuti. Tek, Florentino Perez je opet zatresao tlo, probudio želju i maštu kod mnogih, pa čak i kod onih koji se ne zalažu za takvo takmičenje.

Vjerovatno će poslednju riječ kada je u pitanju formiranje ovog takmičenja dati UEFA. I pokušaj formiranja Superlige stavio je do znanja “separatistima” da se sa Uefom nije igrati i da je njihova snaga mnogo veća nego što se misli. Ono što je sigurno, ovdašnji fudbalski čelnici moraće da se pomire sa onim što odluči UEFA, pa makar se to kosilo sa željama koje ovdje budu dominantne.

Jedna od prepreka jeste i dio navijača koji se ne slaže sa formiranjem ovakvog takmičenja. Navijači Zvezde prethodnih godina često su znali da sebe ističu kao protivnike ovakvog takmičenja. Ipak, to nije generalni stav simpatizera crveno-bijelih, ali s obzirom kakvu moć imaju navijači na našem prostoru, to bi mogla da bude ozbiljna prepreka.

Ono što je činjenica, ni ABA liga nije imala puno simpatija na početku, ali je to takmičenje, ipak, donijelo mnogo toga dobrog regionalnoj košarci. Poučeni tim iskustvom, zagovornici regionalne fudbalske lige smatraju da bi takmičenje koje bi objedinilo balkanske fudbalske klubove doprinijelo kvalitetu, atraktivnosti i sadržajnosti. I vjerovatno su itekako u pravu.