310 nedjelja i još mnogo toga

0
299
Foto: Getty Images

Prije dva dana Novak Đoković je započeo 310. nedjelju na prvom mjestu ATP liste, čime je izjednačio rekord Rodžera Federera. Još odavno je postalo izvjesno da će Novak bez problema stići do te cifre, a sada je samo pitanje gdje će se zaustaviti.

I ne samo u tom segmentu, Đoković je očigledno spreman da potuče sve moguće rekorde, a to znači samo jedno – da postane najbolji svih vremena. Čini se da nikada nije bilo izvjesnije da Đoković zaista može stići do rekorda do kojih nijedan igrač bijelog sporta do sada nije došao.

Već sledećeg ponedjeljka rođeni Beograđanin biće rekorder po broju nedjelja provedenih na prvom mjestu. A, prvi put se na vrhu ATP liste našao još 4. jula 2011. godine nakon osvjanja Vimbldona i dočeka na ulicama glavnog grada Srbije. Sa nekoliko prekida, Novak se vraćao opet na čelo liste i svaki put u sebi pronalazio glad za novim uspjehom.

Izvjesno je da je glad kod Novaka u ovom momentu mnogo veća nego kod konkurencije, a na njegovu vodenicu ide i činjenica da je Rodžer Federer praktično jednom nogom u penziji, a da se Rafael Nadal, osim na Rolan Garosu, ne može pohvaliti naročito dobrom formom na ostalim turnirima i Gren slemovima. Čini se da srpskom asu veću prijetnju predstavljaju mladi vukovi – Cicipas, Zverev, Medvedev…

Ono što najviše zanima ljubitelje tenisa jeste trka za najveći broj Gren slem trofeja. Ko tu bude preuzeo primat, sa pravom se može reći da je najveći svih vremena. Prvo mjesto dijele Federer i Nadal sa po 20, a Đoković ima 18 najvećih trofeja. Opet, Novak ima najbolju šansu da i u tom segmentu bude najbolji. Mlađi je od oba konkurenta i već u ovoj sezoni bi mogao, čak i da nadmaši obojicu.

Ako je suditi po dosadašnjem, Đoković bi, uz sav svoj talenat, rad, besprekornu fizičku spremu i psihičku stabilnost, mogao vrlo brzo da se popne na pijedestal sa kojeg će moći da kaže da je najveći svih vremena.

Bočni vjetrovi

Genijalci su često, tokom istorije, bili neshvaćeni i nijesu imali podršku širokih narodnih masa. Đokovića sa sigurnošću možemo nazvati istinskim sportskim genijalcem, a prvi reket svijeta često je morao da se bori sa kritikama, sa negodovanjem javnosti, pa čak i bliskih kolega.

Vjerovatno niko toliko nije bio osporavan u svijetu sporta, naročito u tenisu, a da je bio toliko dobar. Za primjer se uvijek uzima Federer koji je omiljen i koji već dugi niz godina uživa veliku popularnost u svakom dijelu svijeta. Imao je i Nadal kritičara, ali čini se niko kao Novak.

Nekada i od strane medija, zatim i od kolega koji su o njemu znali da pričaju u ne baš finim tonovima, Novak je često meta i za sada prilično dobro amortizuje napade.

Ako neko zna da pronađe motivaciju i inat u čitavoj toj situaciji, onda je to definitivno Novak. I ne sumnjamo, vjerovatno je on u svojoj glavi već preračunao šta mu je potrebno da stigne tamo gdje još nije niko.